Menu Filter

Cjelodnevni prekid rada na GP-u Rača

Špediteri i prevoznici neće raditi do kraja dana, a ukoliko im se niko ne obrati iz UIOBiH, rad će obustaviti u petak i u dane vikenda.

Špediteri i prevoznici na Graničnom prelazu Rača danas su počeli 24-satnu obustavu rada, tokom koje nijedan kamion koji uđe iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu neće biti carinski i špedicijski obrađen i neće moći ispostaviti svoju robu. Ovo će, prema nezvaničnim procjenama, nanijeti velike štete svim učesnicima u međunarodnoj trgovini, ali špediteri i prevoznici su se na očajnički potez odlučili jer, kako kažu, Uprava za indirektno oporezivanje BiH odbija da s njima razgovara i nađe najbolje rješenje za GP Rača.

Špediteri i prevoznici, između ostalog, traže obustavu izgradnje novog terminala, za koji tvrde da se radi samo da bi politički saradnici SNSD-a i HDZ-a, kojima su bliski i članovi rukovodstva UIOBiH, dobili posao za izgradnju terminala. Umjesto toga, zahtijevaju da se, kako je to UIOBiH kazao, “neuslovni” terminal uredi, kako ne bi propalo 11,5 miliona eura, koliko je EU uložila u terminal prije nekoliko godina.

Ukoliko se u toku današnjeg dana prevoznicima i špediterima niko ne obrati, oni najavljuju i produžetak obustave rada na petak i cijeli vikend, što će dovesti do apsolutnog kolapsa na GP-u Rača.

 

Više na: https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/cjelodnevni-prekid-rada-na-gp-u-raca-480025

Translate »
UA-57430671-2