Menu Filter

Duge kolone kamiona na granici odlaze u prošlost

Trgovina između Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH, Albanije i Kosova mogla bi biti olakšana i brža već krajem ove godine, kada na snagu stupi tzv. Protokol 5, koji je usaglašen u nekim zemljama potpisan, a u nekim čeka na ratifikaciju, javljaju Nezavisne novine.


Na temu značaja Protokola 5 danas je bilo riječi i na konferenciji koju su organizovali Spoljnotrgovinska komora BiH i DIHK CEFTA projekat, gdje je istaknuto da će taj protokol, uz CEFTA, dodatno liberalizovati trgovinu uklanjanjem barijera koje se odnose na carinu.

Aris Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, rekao je da Protokol 5 donosi i izradu sveobuhvatnog informacionog rješenja, koje će uvezati kontrolne granične organe, kako u BiH, tako i u ostalim zemljama CEFTA, a što će omogućiti lakšu prekograničnu kontrolu i promet robe, samim tim i uklanjanje barijera.

Ono što je najvažnije, a što bi mogao biti najveći domet Protokola 5, jeste da bi već od sljedeće godine duge kamionske kolone na granicama mogle otići u prošlost.

Više na:

https://www.fokus.ba/vijesti/bih/duge-kolone-kamiona-na-granici-odlaze-u-proslost/784246/

Translate »
UA-57430671-2