Menu Filter

ICS: Pomorci još uvijek neće izgubiti posao zbog automatizacije

International Chamber of Shipping (ICS) objavio je novu studiju o potencijalnim učincima autonomnih brodova na ulogu pomoraca, koja ukazuje da neće biti gubitaka radnih mjesta za pomorce, osobito časnike, u naredna dva desetljeća.

Izvješće koje provodi Hamburška škola poslovne administracije navodi: “Ako će do 2025. godine, optimistično, biti oko 1.000 potpuno autonomnih brodova, a daljnjih 2.000 poluautonomnih, to bi moglo smanjiti potražnju za pomorcima oko 30.000 do 50.000. Međutim, istodobno će biti potrebna potreba za visokokvalificiranim operaterima za daljinsko upravljanje i pilota nove vrste kako bi brodovi bili operativni.”

S ukupnim povećanjem svjetske flote, barem će broj časnika na brodu ostati stabilan. Istodobno, broj “posade” na obali u funkcijama podrške povećat će se, vjerojatno značajno. To ostavlja dragocjeno vrijeme za prilagodbu obrazovnih obrazaca i preustroja iskusnih pomoraca digitalnim kompetencijama.

Mnogi pomorci iz zemalja u razvoju teško mogu dobiti posao na kopnu u svojim zemljama, navodi se u izvješću. Oslanjaju se na naknadu koju primaju kako bi podržali svoje neposredne i šire obitelji, te su stoga iznimno zabrinuti da bi njihova radna mjesta mogla nestati automatizacijom. Mnoge pomorci pridružuju se profesiji slijedeći stope svojih roditelja i djedova i stoga su stoga zabrinuti da bi ova karijera mogla postati nedostupna za njihove potomke u budućnosti.

Sindikati radnika izrazili su zabrinutost. U veljači je izdanje The Nautilus Telegrapha izvijestilo o povratnim informacijama koje su dobili anketiranje više od 1.000 članova iz 21 sindikata unutar Nautilus Federacije. Većina povratnih informacija ukazuje na to da je automatizacija prijetnja za poslove pomorskih profesionalaca i da brodovi bez posade predstavljaju sigurnosnu prijetnju na moru. Istraživanje je pokazalo da je žurba proizvođača i pomorskih nacija u investiranje kapitala i vremena za istraživanje autonomnih sustava i digitalizaciju brodova znači da su važna društvena i ljudska pitanja poput vještina zanemarena.

Rad koji je objavio Međunarodni transportni savez i Međunarodna federacija udruga brodara u MSC99 navodi rizik od sudara i nereguliranih aktivnosti. Pokazalo se da više od 80 posto pomoraca izražava svoju anksioznost zbog mogućih gubitaka radnih mjesta.

Izvješće ICS-a bilježi da to pokazuje da će se automatizacija vjerojatno suprotstaviti opoziciji pomoraca i njihovih sindikata ako se uvede na način koji se prvenstveno usredotočuje na žurbu da bude prvi i rezanje troškova radi njihovog smanjenja. Također ističe kako bi dobivanje javnog prihvaćanja također moglo biti problem koji će utjecati na odluke zakonodavaca i regulatora.

Očekuje se da će odnos pomoraca i digitalizacije biti jedna od glavnih tema za raspravu tijekom sektorskog sastanka Međunarodne organizacije rada o “Zapošljavanju i zadržavanju pomoraca i poticanja mogućnosti za žene pomorce” koji će se održati u Ženevi u veljači 2019.

 

Izvor :

http://pomorac.net/2018/10/18/ics-pomorci-jos-uvijek-nece-izgubiti-posao-zbog-automatizacije/

Translate »
UA-57430671-2