Menu Filter

Kako spriječiti oštećenje robe u transportu?

Ako se bavite uvozom ili izvozom, velika je vjerovatnoća da ste već doživjeli neprijatnost da dođe do oštećenja robe. Neke kompanije na to računaju unaprijed, pa naručuju veću količinu robe, u slučaju da dođe do oštećenja dijela robe. 
Svako oštećenje robe direktno izaziva veće troškove ,neugodnost ka krajnjem kupcu, veći obim “papirologije”, te napetost i više radnih sati. Ako je Vaš teret osjetljiv ili sklon lomljenju, potrebno je posvetiti posebnu pažnju kako biste smanjili rizik. 

Evo nekoliko savjeta:

Informišite se 
Dobra priprema je pola posla. Na samom početku, tokom pregovora sa kupcem ili prodavcem, upoznajte se sa robom koju planirate transportovati. Dogovorite količinu robe prema svojim, odnosno potrebama kupca. Tačno definišite količinu kao i težinu robe. Trudite se da se pridržavate dogovora. 

Planirajte 
Nakon što ste sa svojim saradnicima ugovorili cijenu i količinu robe, potrebno je dobro isplanirati pošiljku. 
U ovom koraku, Vaš tim pravi plan kako će roba biti upakovana. Prilikom transporta osjetljive robe, kao što su staklo ili keramika, posebnu pažnju obratite na način pakovanja robe. 

Standardizujte 
Neka Vaše pošiljke budu standardizovane. Uskladite veličinu pakovanja sa odgovarajućom veličinom palete. Izbjegavajte pakete izvan granica paleta ili prazne prostore između artikala. Koristite ugaone stubove i rastegljivu foliju da dobro pričvrstite robu. 

Pakujte 
U odnosu na ukupne troškove, cijena pakovanja robe je mala. Zato birajte kvalitetne materijale. Odaberite idealnu vrstu i veličinu pakovanja. Pogrešna veličina pakovanja ili tanak i slab karton mogu prouzrokovati veliku štetu. Koristite zdrave palete. Ravnomjerno rasporedite teret na paleti. Vodite računa o visini robe na paleti, a artikle slažite po modelu piramide. 

Organizujte
Kada imate informacije o broju koleta, njihovim dimenzijama i težini, vrijeme je da odaberete pouzdanog partnera koji će se prema Vašoj pošiljci odnositi domaćinski. U zavisnosti od Vašeg budžeta i vrste robe, možete odabrati opciju FTL, LTL ili kombi prevoza. 
Vaš špediter (agent za organizaciju transporta) će Vam predložiti najbolji način transporta robe i predstaviti sve moguće rizike i načine za njihovo sprečavanje. 
Obezbjediće vozilo koje je adekvatno Vašoj robi i predložiće dodatno pričvršćivanje robe u vozilu. Takođe, u zavisnosti od vrijednosti robe, predložiće i dodatno osiguranje. 

Osigurajte
Čak i kada sve rizike svedemo na minimum, postoje okolnosti na koje ne možemo uticati. Ukoliko se transportuje vrijedna pošiljka, razmislite o dodatnom osiguranju robe. 

Mi iz Cargo Transport Consulting tima stojimo Vam na raspolaganju za sve nedoumice. Tu smo da Vas posavjetujemo i zajedno pronađemo najbolje rješenje. 
Za nas ne postoji ni premala ni prevelika pošiljka. 

Translate »
UA-57430671-2