Menu Filter

Luka Brčko slabije poslovala zbog neuređenog plovnog puta Save

Luka Brčko je, u drugoj polovini 2018. imala 20 odsto manje prihoda nego za prvih šest mjeseci prošle godine. Kažu da su prihodi opali za petinu zbog neplovnosti Save u tom periodu. U rukovodstvu “Luke” ističu da bi sve bilo drugačije da je plovni put uređen.

Poslovanje preduzeća koje se, uglavnom, zasniva na pretovaru, praktično, zavisi od vodostaja i vremenskih uslova. Problem godinama pokušava da se riješi.

Nešto optimističniji je gradonačelnik Brčko Distrikta. Siniša Milić kaže da bi, tokom ove godine, trebalo da se obave pripremne radnje a 2020. i da se krene sa uređenjem plovnog puta. Podsjeća da je riječ o velikom projektu u koji su uključene zemlje u slivu Save i  da bi Brčko distriktu trebalo da pripadne 13,7 miliona evra od kojih bi dio išao i za luku.

Dok se u institucijama Distrikta bore oko odobravanja ugovora, za to vrijeme se u Luci Brčko bore za opstanak. Riješili su da prošire poslovanje. Pretovaraće i kontejnere sa robom koji će stizati iz luka Rijeka, Kopar i Ploče. Trenutno pregovaraju sa klijentima ali i sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH kako bi bilo omogućeno carinjenje te robe u Brčkom. Projekat uređenja plovnog puta Save je označen kao kapitalni jer bi trebalo da poveća plovnost rijeke u dužini 500 kilometara što bi trebalo da omogući brži transport robe, poboljša ekonomski razvoj regije ali i omogući zaštitu životne sredine.

 

Više : atvbl.com

Translate »
UA-57430671-2