Menu Filter

Nova carinska afera: Kako se carini tekstil?

Pojedini uvoznici tekstila, čije je sjedište u Regionalnim centru Tuzla, već duži period robu carine u drugim regionalnim centrima, čime se budžetu BiH nanosi ogromna finansijska šteta. Nijedna uvezena pošiljka nije ni pregledana, što ukazuje na određene nepravilnosti i sumnjive transakcije, o kojima je, kako potvrđuje dokumentacija u posjedu BN televizije, bila upoznata i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.


U prilog tome govori i činjenica da je Uprava carina Srbije dostavila informacije kolegama s druge strane Drine da određene firme iz BiH čine carinske prekršaje i krivična djela u provozu tekstila kroz Srbiju.

Grupa za tarifu, vrijednost i porijeklo robe Regionalnog centra Tuzla izvršila je analizu određenih firmi, koje su registrovane u ovom centru, a uvoze određenu robu iz zemalja Azije i Afrike, te Turske.

Analizom je utvrđeno da te firme, što se vidi u tabelarnom prikazu, robu, odnosno tekstil carine u carinskim ispostavama drugih regionalnih centara, najčešće u Gradišci i Sarajevu, a što je samo po sebi indikativno i postavlja se pitanje koji je motiv za takvo postupanje.

Zbog tih nezakonitih radnji, Regionalni centar Tuzla reagovao je aktima 24. i 25. maja ove godine u kojima traži da „šefovi svih carinskih ispostava i graničnih prelaza tog centra postupe u skladu sa nadležnostima prilikom carinjenja robe porijeklom iz azijskih i afričkih zemalja, da obrate pažnju na uvoznike te robe i preduzmu pojačane mjere carinskog nadzora“.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=mxFeer_Id-0

Više na:

http://www.rtvbn.com/3842863/nova-carinska-afera-kako-se-carini-tekstil

Translate »
UA-57430671-2