Menu Filter

Razlike između FTL i LTL transporta tereta

U prehodnim blogovima smo pisali o opcijama FTL i LTL transporta. Sada ćemo se osvrnuti na to koje su razlike kako bismo Vam pomogli da donesete ispravnu odluku, pri izboru načina transporta Vaše robe. 

Dvije najčešće opcije otpreme robe u industriji transporta su FTL (full truck load) i LTL (less-than-truckload). Koja opcija je idealna za Vas, zavisi od nekoliko faktora, kao što su: veličina i težina Vaše pošiljke, vrsta tereta, vrijednost robe, očekivani rok isporuke, itd.. 

Šta znači LTL odnosno FTL ?

LTL (less-than-truckload) su zbirne pošiljke. To znači da će Vaš teret dijeliti prostor sa robom ostalih pošiljalaca. Nekoliko pošiljki je kombinovano u jednom vozilu, kako bi se prostor najoptimalnije iskoristio. Ovo je odlična opcija za transport robe koja nije naročito osjetljiva (obično manje pošiljke) i posebno je korisno za transportne potrebe malih preduzeća. 

FTL (full truck load) se odnosi na pune utovare. FTL, kao vid transporta, se uobičajeno koristi za velike pošiljke, koje zauzimaju cijeli kamion ili barem blizu toga. 
Sa FTL-om, vaš teret je jedini koji se nalazi u vozilu, tak oda imate ekskluzivnost da cijeli prostor popunite svojom robom. 

Razlike između LTL i FTL

Najveća razlika između FTL i LTL opcije transporta, je u ekonomičnosti. Zbirni utovar je jeftinija opcija, jer samo plaćate prostor koji koristite. 
Druga ključna razlika je tranzitno vrijeme. Ako koristite opciju punog utovara. Vaša roba je jedina na vozilu, ruta je unaprijed isplanirana, te je i vrijeme transporta brže i veoma predvidljivo. 
Kod zbirnih tovara, vozilo se zaustavlja na više lokacija, to znači da će i vrijeme preuzimanja isporuke zahtjevati veću fleksibilnost sa Vaše strane. 
Ukoliko se odlučite za pun utovar, pošiljalac će utovariti vašu robu na mjestu utovara, i ista će se istovariti na mjestu isporuke. 
Kod zbirnih utovara, morate računati na povećanu manipulaciju robom, skladištenja, te korišćenje više vidova transporta. Imate ovo naumu, ukoliko je Vaš teret osjetljiv ili lomljiv. 

LTL vs FTL

Ne postroje čvrsta i tačna pravila kojih se moramo pridržažvati, ali navodimo nekoliko smjernica, koje Vam mogu pomoći da se odlučite za vid transporta koji najbolje može odgovarati Vašim potrebama. 

LTL opciju ćete izabrati ako:

-transportujete manju količinu robe 
-fleksibilni ste u pogledu vremena preuzimanja i isporuke 
-vaša roba nije naročito osjetljiva 
-ne postoje posebni zahtjevi u pogledu utovara i istovara. 

FTL opciju transporta ćete izabrati ako:

-transportujete veću količinu robe 
-potrebni su Vam čvrsti datumi isporuke i preuzimanja
-imate osjetljivu ili lomljivu robu
-ne želite dodatnu manipulaciju robom
-transportujete skupocijenu robu. 

Konačna odluka između FTL i LTL isporuke zavisiće od troškova, vremena i zahtjeva za rukovanje vašom pošiljkom. U mnogim slučajevima, LTL će pružiti jeftiniju opciju za manje tereta, ali ako je Vaš teret težak za svoju veličinu, nepravilnog oblika ili zauzima više od polovine tereta kamiona, ima smisla dobiti cijene za obje opcije. Poekad je preporučljivo koristiti FTL, čak i kada Vaša robe ne popunjava cijeli prostor u vozilu. 

Translate »
UA-57430671-2