Menu Filter

Strani prevoznici uzimaju posao domaćim

BANJALUKA, Strani prevoznici uveliko uzimaju posao domaćim, s obzirom na to da su skoro dvije trećine okončanih operacija pod TIR karnetom u BiH tokom sedam mjeseci ove godine obavile transportne firme iz inostranstva.


Sistem međunarodnog drumskog prevoza (TIR), koji je u BiH uveden 2010. godine, donio je prevoznicima brojne prednosti, poput smanjenja troškova ili kašnjenja prevoza, jer se roba kreće preko međunarodnih granica sa minimalnim ometanjima i stajanjima.

Dokumentacija koja prati pošiljke je pojednostavljena i standardizovana i nisu potrebne garancije u vidu depozita na granicama. Ipak, naši prevoznici koji se bave transportom robe preko teritorije više zemalja ne koriste u dovoljnoj mjeri ove pogodnosti i gube trku sa stranim firmama iz branše, koje im uzimaju tržište.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da je domaćim prevoznicima u carinskim ispostavama tokom prvih sedam mjeseci izdato 697 TIR karneta, dok je na izlazu iz BiH zabilježeno 785 ovih dokumenata koji prate robu u međunarodnom transportu.

U Sektoru za transport i komunikacije Spoljnotrgovinske komore BiH rekli su da je od 2010. godine do sada domaćim prevoznicima odobreno više od 7.500 TIR-ova i naglašavaju da je ipak riječ o nedovoljno iskorištenom resursu.

Predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić ističe da domaći prevoznici uopšte nemaju dozvolu za obavljanje TIR operacija, zbog čega trpe transportne firme, ali i privreda u cjelini.

Više na:

http://www.capital.ba/strani-prevoznici-uzimaju-posao-domacim/

Translate »
UA-57430671-2