Menu Filter

Vozač kamiona, a ipak zdrav – da li je to moguće?

Da li čovek može da vodi zdrav život često zavisi od profesionalnog života. Ako žele da ostanu u formi, posebno vozači kamiona moraju da žive uz mnogo ograničenja i izazova. Dugo sedenje, neredovna ishrana i stalna promena radnih smena, kao i stres, usamljenost, strah itd. nisu najbolji preduslovi za dobro zdravlje.


Sve više preduzeća shvata da mora da poboljša kvalitet života svojih vozača i sve više preduzeća shvata da se to isplati. Ovo je jasno: Uslovi rada utiču na zdravlje radnika. A zdravlje opet utiče na njihov radni učinak. U slučaju vozača kamiona uslovi rada sami po sebi nisu najbolji: stalne vibracije, koje se prenose na telo, buka, rad u smenama, nedovoljno odmaranja, neredovna ishrana, opterećujući sedeći položaj na dugim vožnjama itd.

Ali to nije sve. I radno okruženje nije potpuno zdravo, jer vozači udišu ugljen-monoksid (CO), sumpor-dioksid i druge štetne gasove. Zamislite samo da se ovakvo radno okruženje preslika na kancelarijski posao.

 

Poslodavac i radnik treba da udruže snage

 

Naravno, svako može, na primer, da slobodno bira svoj stil života, svoju ishranu ili količinu fizičke aktivnosti. Ipak istraživanja pokazuju da mnogi vozači kamiona ne znaju kako sa malo napora mogu da urade nešto značajno za svoje zdravlje. Ovde leže prilike za preduzeća da podrže svoje zaposlene. Sve više preduzeća obaveštava svoje zaposlene o stvarima poput ishrane, fizičke aktivnosti, kontrolisanja težine ili kvalitetu sna. Neki poslodavci pokušavaju da rad i radno okruženje organizuju tako da podstiču zdravo ponašanje. Prvi korak je uvođenje redovnih, dužih pauza, kako bi vozači jeli i mogli da se bave malim sportskim aktivnostima. Ove mere ne vode samo do boljeg zdravlja radnika, već su isplative za samo preduzeće. Manje odsustvovanja vozača kamiona sa posla zbog bolesti može dovesti do većih ušteda u organizaciji svakodnevnog poslovanja. Sve ovo može zvučati kao utopija, ali već postoje preduzeća koja promovišu zdravlje vozača kroz inovativne mere.

 

Studije slučaja

 

U primere spada belgijsko preduzeće „Van Dievel“, koje poseduje 60 svojih kamiona i zapošljava više od 90 vozača. Među zaposlenima je i lekar koji radi godišnje preglede vozača. Preduzeće je zajedno sa lekarom, spoljnim stručnjakom za ergonomiju i osam vozača razvilo i program treninga i brošuru koji pokazuju kako da vozači rade na zdraviji način i spreče poremećaje mišića i skeleta. Još jedan primer je transportno preduzeće „Finlandia“ sa projektom „Tim Truckers“ koji znači „Kamiondžija u besprekornom stanju“. Preduzeće je tokom ovog projekta prvo razvilo program u kome se uz pomoć internog doktora u kompaniji prepoznaju zdravstveni problemi vozača.

Čim se problemi pronađu i dijagnostifikuju, lekar nudi preliminarni savet i upućuje vozača kod specijaliste na odgovarajuće testove. Lekar u kompaniji takođe prati vozače na drugi način. Pored ostalog, kompanija Finlandia je organizovala uslugu pripreme ručka za vozače kamiona imajući u vidu izbor zdravih termina za obroke, kako bi se vozači hranili adekvatno umesto nezdravo i na brzinu. Pored ishrane, veliku ulogu igra i odmor. Imenovani psiholog planira radne smene i rute kako bi vozači imali dovoljno vremena za odmor.

Ali o zdravlju vozača kamiona ne brinu samo preduzeća, već i udruženja, pa i „DocStop für Europäer e.V.“. Udruženje je osnovano 2007. godine za bolju medicinsku brigu o profesionalnim vozačima na evropskoj mreži puteva. Ako na putu vozač ima zdravstvenih tegoba, treba da pozove opšti broj DocStop telefonskog servisa, koji radi preko servisa ADAC TruckService.

Treba ukratko da navede svoje simptome, lokaciju, putanju po nalogu i odmah će saznati gde se nalazi najbliža DocStop lokacija i gde se na njegovoj ruti može naći odgovarajući parking. Tamo će vozač biti zbrinut od strane medicinskog osoblja. U međuvremenu je otvoreno 535 DocStop lokacija kao i ukupno više od 100 sponzora i partnera, među kojima je, na primer, i kompanija „TimoCom Soft-und Hardware GmbH“. Iz primera vidimo da transportna preduzeća i udruženja mogu da imaju veliki doprinos zdravlju vozača kamiona. Kroz ove mere se u samom preduzeću stvaraju bolje radno okruženje i pozitivniji stav prema radu, a pre svega se stiče osećaj da poslodavac brine o svojim radnicima.

 

A u Vašem preduzeću? Da li se vodi računa o zdravlju radnika i da li se ova tema shvata ozbiljno?

 

Izvor : 

http://plutonlogistics.com/drumski-transport/vozac-kamiona-a-ipak-zdrav-da-li-je-to-moguce/

Translate »
UA-57430671-2